Jaarverslag 2022

Het jaarverslag 2021 eindigde met de hoop dat 2022 weer een ‘normaal jaar’ zou worden. Gelukkig is deze hoop uitgekomen en konden alle gebruikelijke activiteiten weer plaatsvinden, zonder corona-maatregelen.

Maalderij open en in bedrijf
De eerste openstelling van de maalderij in 2022 was op 18 april tijdens het Paas-event van Auto Westerveld en andere lokale ondernemers, dat na 2 jaar afwezigheid, weer op 2e Paasdag georganiseerd kon worden. Op het terrein rond De Nieuwe Molen was er van alles te zien en te beleven. Bijzonder was de actie van bakkerij De Heelewegge, die de opbrengst van de verkoop van hun producten tijdens deze dag schonk voor de renovatie van de bakkerij/oven in De Nieuwe Molen. Het was een zeer geslaagde, zonnige dag, met heel veel bezoekers.

Tijdens Molendag op 14 mei was de maalderij 2x het decor voor een van de aktes van de toneelvoorstelling-op-de-fiets die Stichting kerk- en fietspaden Sinderen samen met toneelgroep SPOT organiseerde. Het weer werkte ook op deze dag mee en de toeschouwers konden in de zon van het acteertalent genieten. De Nieuwe Molen was ook op 15, 21 en 22 mei een van de locaties voor deze toneelvoorstelling.
Behalve de eigen Thomassen-dieselmotor, waren er tijdens de Molendag ook draaiende motoren van o.a. een antieke Hannomag trekker. Er zijn ca. 25 bezoekers geweest. Daarnaast kwam ook een deel van het publiek voor de toneelvoorstellingen even kijken in de maalderij. Al met al kunnen we tevreden zijn over deze Molendag.

Monumentendag op 10 september verliep rustig, met ruim 40 bezoekers.

Bestuur
Het bestuur vergaderde eenmaal ‘live’, na afloop van de Molendag, voor o.a. de vaststelling van de jaarstukken 2021. Daarnaast vond verschillende malen afstemming per e-mail over verschillende ‘molenzaken’. Op 17 november bezocht een delegatie van het bestuur een bijeenkomst van de Gemeente Oude IJsselstreek voor monumenteigenaren.

Op 30 april is de molenconsulent van de Molenfederatie Gelderland op bezoek geweest op De Nieuwe Molen. (Deze nieuwe federatie is de spreekbuis voor de Gelderse molenwereld.) De molenconsulent was enthousiast over de maalderij, die een aparte positie inneemt ten opzichte van de wind- en watermolens.

Stormschade en onderhoud
Helaas was door de storm in februari 2022 een deel van de zinken dakrand van de maalderij eraf gewaaid. Door drukte bij de loodgieter kon deze pas in oktober gerepareerd worden.
Verder zijn er gedurende het jaar reguliere onderhoudswerkzaamheden aan gebouwen, erf en begroeiing verricht:

  • schilderwerkzaamheden aan kozijnen;
  • ook dit jaar was het nodig verschillende malen water te geven aan de veldesdoornhaag, de fruitbomen en de rhododendrons;
  • het winterklaar maken van De Nieuwe Molen werd dit keer gecombineerd met een technische bijscholingsdag over de werking van de maalderij voor molenaars en vrijwilligers van molen De Engel in Varsseveld.

PR

  • de website is actueel gehouden met berichtgeving over de activiteiten;
  • de informatiefolder in de houder bij het monumentenbord werd regelmatig aangevuld, wat er op duidt dat toch geregeld belangstellenden langs zijn geweest en wellicht even hebben gepauzeerd op het bankje onder de luifel;
  • op 23 juni vond een (jaarlijkse/periodieke) excursie van internationale training Animal Feed Manufacturing van Aeres Barneveld plaats.

 

Vastgesteld door het bestuur van de stichting op 13 mei 2023.