Restauratie bakkerij

 
In de bakkerij met steenoven uit 1910, werd tot in de 80-er jaren van de vorige eeuw roggebrood gebakken. Begin 2024 is de bakkerij met behoud van het historische karakter, op vakkundige wijze  gerestaureerd door Jan en Wim Krajenbrink van bakkerij De Heelewegge (uit Heelweg).
 
 
Als eerste is de deegmengmachine onder handen genomen, deze was compleet vastgeroest. In de werkplaats van de Heelewegge is de machine uit elkaar gehaald en zijn alle onderdelen gereinigd, ontroest, gesmeerd en in de verf gezet. Met als resultaat een weer draaiende deegmengmachine.
 
 
De deegmachine op weg naar restauratie.
 
 
 
Hierna werd begonnen aan de hoofdzaak: de restauratie van de steenoven.
 
 
Het dak van de oven is afgebroken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doorkijkje vanuit oven naar opengebroken dak.
 
 
 
Nieuwe bewapening voor de ovenvloer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De vuurvaste stenen voor de vloer worden gelegd.
 

 
Het nieuwe ovendak in wording.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het dak is gedicht
 en is hierna afgewerkt met een cementlaag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ook de bakmeubelen zijn opgeknapt en kregen een frisse schilderbeurt, evenals de muren en ramen van de bakkerij.
 
 
 
 
 
De oven is in afwachting van het eerste vuur .....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
..... en de deegmengmachine staat weer op zijn plek.


 
 
 
 
 
De voorzitter van de stichting, Dolf Kersjes, steekt het eerste vuur aan in de gerestaureerde oven.
 

 


 

 

 

 

 
Heropening bakkerij
 
De feestelijke heropening van de bakkerij vond plaats op Molendag, 11 mei 2024.

 
 
 
 
 
 
 
De wethouder Cultuur van de gemeente Oude IJsselstreek verrichtte de opening samen 
met de voorzitter van de stichting: het doorknippen van het lint voor de toegangsdeur 
van de bakkerij.
 


 
 
 
Hierna konden de bezoekers genieten van het lekkers dat versgebakken uit de oven kwam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bakker Wim Krajenbrink bakt het eerste lekkers.
 
 
 
 
 
 
 
 
Op onze vaste openingsdagen Molendag en Monumentendag, en op bijzondere dagen zoals het Paasevent, kan er weer gebakken worden in de met takkenbossen gestookte oven!