Nationale Molen- en Gemalendag 2019

29-04-2019 10:32

Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 11 mei 2019 van 10:00 tot 16:00 uur open en in bedrijf tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld.

Was het vanwege de matige weersvoorspelling dat er deze keer weinig bezoekers kwamen? Of door de geringe aandacht voor de molendag in de landelijke bladen? Ook kwamen er weinig fietsers langs via het landelijk fietsroutenetwerk, waarvan knooppunt 95 bij de maalderij ligt.

De geringe bezoekersaantallen maakten wel dat er voor elke bezoeker alle tijd en aandacht was. In de maalderij kreeg men goede uitleg en uiteraard werd de indrukwekkende eencilinder dieselmotor meermalen opgestart. 

 

Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide gedurende 250 jaar een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was, vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren.

Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact, inclusief de bakkerij waar destijds brood werd gebakken. Jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor.

De toegang is gratis! Voor kinderen hebben we leuke fleurige windmolentjes.