Nationale Molen- en Gemalendag 2016

14-05-2016 10:00

Net als in voorgaande jaren was het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen op 14 mei 2016 open tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, ook wel bekend als de Nationale Molendag. Helaas was het prachtige voorjaarsweer van de dagen ervoor net op en was het een frisse bewolkte dag. De weermensen van de media hadden een koude regendag met wind voorspeld en dat was niet slim uit toeristich oogpunt! De fietsroute langs de naburige molens in de streek trok nu nauwelijks belangstelling met als gevolg weinig bezoek bij de molens. Gelukkig wist een bescheiden aantal bezoekers wel de weg naar de historische maalderij te vinden en was er alle gelegenheid voor een goede uitleg, uiteraard inclusief de opstart van de imposante eencilinder dieselmotor. 

Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren. Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact en jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor met groot vliegwiel. De toegang is gratis!

.