Nationale Molen- en Gemalendag 2018

26-04-2018 17:33

Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 12 mei 2018 van 10:00 tot 16:00 uur open en in bedrijf tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het weer hielp een handje mee met een dag van prachtig voorjaarsweer, een echte dag voor bezoek en voor het landelijk fietsroutenetwerk dat in deze regio langs de maalderij loopt. In de maalderij is er alle gelegenheid voor een goede uitleg en uiteraard wordt de indrukwekkende eencilinder dieselmotor meermalen opgestart.

Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

 

 

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren. Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact, inclusief de bakkerij waar destijds brood werd gebakken. Jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor.

De toegang is gratis! Voor kinderen hebben we leuke fleurige windmolentjes.