Nationale Molen- en Gemalendag 2017

25-04-2017 10:44

Net als in voorgaande jaren is het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen op 13 mei 2017 open tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag, ook wel bekend als de Nationale Molendag. De weervoorspellers verwachten een dag met prachtig voorjaarsweer. Het wordt mooie dag voor bezoekers en zeker voor het landelijk fietsroutenetwerk, dat langs de maalderij en de naburige molens in de streek loopt. Op deze dag is er alle gelegenheid voor een goede uitleg en uiteraard wordt de indrukwekkende eencilinder dieselmotor meermalen opgestart.

Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen.

Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren. Ook Maalderij De Nieuwe Molen is op deze wijze ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen. Begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact en jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor met groot vliegwiel.

De toegang is gratis! Voor kinderen hebben we leuke fleurige windmolentjes.