Nationale Molendag 2015 - ook in Sinderen in de Achterhoek

06-05-2015 11:21

Het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 9 mei 2015 open tijdens de Nationale Molendag, tevens Gemalendag. Het weer werkte mee met fris zonnig lenteweer. De hele dag is gemalen en konden de bezoekers de historische maalderij in werking zien.

Voor de kinderen was het Molen-Doeboekje met leuke spelletjes en molen-weetjes, beschikbaar gesteld door Vereniging De Hollandsche Molen.

Op deze dag staat ons land in het teken van de molenwereld. Niet alleen windmolens maar ook watermolens zijn een uniek industrieel erfgoed.

Meer dan een eeuw geleden toen machines hun intrede deden zijn veel molens vervangen door aandrijvingen met stoommachines en later door dieselmotoren.

Ook Maalderij De Nieuwe Molen is zo ontstaan (lees daarvoor bij de Geschiedenis op deze website): begin vorige eeuw is de 250 jaar oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij met dieselmotor. Deze maalderij is nog altijd compleet intact.

Op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden kunt u dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor met groot vliegwiel. De motor wordt gedurende de dag enkele malen gestart en gestopt. De toegang is gratis!

.