Monumentendag 2022

05-07-2022 14:49

De buien die vroeg in de ochtend door het droge land gretig werden opgevangen, maakten in de loop van de morgen plaats voor de zon. Zo werd Monumentendag op zaterdag 10 september voor Maalderij De Nieuwe Molen een zonnige dag. De monumentenvlag wapperend aan de mast trok de aandacht van passanten. In de loop van de dag kwamen steeds meer bezoekers langs, waaronder een fietsersgroep uit Brabant. Zo kon iedere bezoeker zien hoe het molenaarsvak vanaf het begin van de vorige eeuw is uitgeoefend in deze historische maalderij.

In de maalderij zijn tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw allerlei soorten graan gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuipen op de maalstoelen. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw drijft de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Alle werktuigen in de maalderij worden met zichtbare techniek van een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven aangedreven door de dieselmotor.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij en tonen voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij.