Monumentendag 2021

26-08-2021 16:30

Op Monumentendag zaterdag 11 september is de maalderij weer open, na een jaar waarin de corona geen bezoek mogelijk maakte. Wij zijn open van 10:00 tot 16:00 uur. Uiteraard met inachtneming van extra coronamaatregelen. Wij vragen u nadrukkelijk om onderling een afstand van 1,5 meter aan te houden, de aangegeven looprichting aan te houden, en niet te komen als u verschijnselen hebt die kunnen duiden op corona.

U bent van harte welkom om te zien hoe in deze historische maalderij het molenaarsvak vanaf het begin van de vorige eeuw is uitgeoefend.
In de maalderij zijn tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw allerlei soorten graan gemalen in de originele houten steenkuipen. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw drijft de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen. Alle werktuigen in de maalderij worden met zichtbare techniek van een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven aangedreven.

Op deze plaats is vanaf 1652 een maalderij (molen) gevestigd. Begin vorige eeuw is de grote standerdmolen vervangen door de huidige, destijds moderne maalderij. Van deze windmolen en zijn voorganger hangen foto's resp. tekeningen in de maalderij, die de lange geschiedenis van de maalderij tonen.