Monumentendag 2021

26-08-2021 16:30

Op Monumentendag zaterdag 11 september was de maalderij weer open, na een jaar waarin de corona geen bezoek mogelijk maakte. Van 10:00 tot 16:00 uur waren bezoekers welkom, uiteraard met inachtneming van extra maatregelen, zoals 1,5 meter afstand aanhouden en de aangegeven looprichting volgen.

De bezoekers zagen hoe in deze historische maalderij het molenaarsvak vanaf het begin van de vorige eeuw is uitgeoefend. Zo werden tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw allerlei soorten graan gemalen in de originele houten steenkuipen.

 

De molenstenen en alle andere werktuigen worden nog altijd via leren drijfriemen en grote houten tandwielen aangedreven door de oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw.

 

Op deze plaats is vanaf 1652 een maalderij (molen) gevestigd. Begin vorige eeuw is de grote standerdmolen vervangen door de huidige, destijds moderne maalderij. Van deze windmolen en zijn voorganger hangen foto's resp. tekeningen in de maalderij, die de lange geschiedenis van de maalderij tonen.