Monumentendag 2019

25-08-2019 17:26

Op Monumentendag zaterdag 14 september is de Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen van 10:00 tot 16:00 uur in bedrijf. Bezoekers zijn van harte welkom om te zien hoe in deze historische maalderij het molenaarsvak vanaf het begin van de vorige eeuw is uitgeoefend.

In de maalderij zijn tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw allerlei soorten graan gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuipen op de maalstoelen. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw drijft de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Het is verrassend om deze historische maalderij in bedrijf te zien. Alle werktuigen in de maalderij worden met zichtbare techniek van een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven aangedreven door de dieselmotor.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij en tonen voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij.