Monumentendag 2018

23-07-2018 17:45

Op Monumentendag zaterdag 8 september was de Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen van 10:00 tot 16:00 uur in bedrijf. Het weer werkte mee met mooi nazomerweer en de hele dag door kwamen bezoekers binnen.

Wie de maalderij bezocht kreeg een brochure met een beschrijving van de maalderij. Voor wie de maalderij nog niet kent volgt nu een korte beschrijving.

In de maalderij zijn tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw allerlei soorten graan gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuipen op de maalstoelen. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw drijft de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Het is verrassend om deze historische maalderij in bedrijf te zien. Alle werktuigen in de maalderij worden met zichtbare techniek van een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven aangedreven door de dieselmotor.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij en tonen voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij.