Monumentendag 2014 - Graan Op Reis rond Varsseveld

16-09-2014 15:30

Een prachtige nazomerse dag, een goed verzorgd programma, gratis openbaar vervoer per trein / historische bus / koets / oldtimer, een fietstocht, plus een uitstekend verzorgde Monumentengids 2014 van de Gemeente Oude IJsselstreek en Heimatverein Anholt. Kortom, alle ingrediënten voor een interessante monumentendag met als thema "Op reis rond Varsseveld" zijn aanwezig.

Zo ook bij Maalderij De Nieuwe Molen waar de ongemalen tarwe in zakken klaar staat om gemalen te worden en historische vrachtwagens als het ware gereed staan om het meel rechtstreeks naar de afnemers te vervoeren.

Het thema van de dag bij de maalderij luidt "Graan Op Reis" en het naast de maalderij gelegen bedrijf Auto Westerveld heeft de voor het transport benodigde historische vrachtwagens opgesteld.

Nu de bezoekers nog .... en even lijkt het alsof de monumentendag dit jaar geen bezoekers kent en de fietsroute langs de vele monumenten die Varsseveld rijk is geen deelnemers krijgt. Maar schijn bedriegt.
 

Al vroeg in de ochtend bezoekt de heer Peter van de Wardt, wethouder Monumenten en Cultuurhistorie van de Gemeente Oude IJsselstreek, de maalderij en krijgt een rondleiding met uitleg. Voor de gemeente is het plezierig om te vernemen dat de maalderij is ondergebracht in een stichting die borg staat voor de continuïteit van het monument.


Gaandeweg de ochtend wordt het allengs drukker en kunnen de vrijwilligers van de maalderij niet langer genoeglijk buiten blijven genieten van de nazomerzon. Wellicht trekken ook de geuren van de verse koffie en versgemaakte soep (voor de lunch van de vrijwilligers) extra de aandacht.


Naarmate de middag vordert blijkt met name de fietsroute veel bezoekers langs de maalderij te brengen. Velen zijn verrast als zij binnenkomen in de maalderij en de originele historische inrichting zien. Ook de bakkerij met de oorspronkelijk houtgestookte steenoven doet menigeen beseffen dat het nog geen halve eeuw geleden is dat in de agrarische sector in onze streken de graanlandbouw en broodvoorziening zo nauw verbonden waren.


Aan het eind van deze monumentendag is duidelijk is dat de bezoekersaantallen dit jaar zeker niet zijn tegen gevallen.

 

 

.