Monumentendag 2016

29-08-2016 16:43

Tijdens de Monumentendag op zaterdag 10 september hebben vele bezoekers de Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen in bedrijf gezien. Er werd tarwe gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuip op de maalstoel. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw dreef de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Voor de bezoekers is het altijd weer verrassend om de historische maalderij in vol bedrijf te zien. Temeer daar alle werktuigen in de maalderij vanuit de dieselmotor worden aangedreven via een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij, waarmee voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij zichtbaar is.

 

In het kader van de Monumenten-klassendag kwamen daags tevoren twee groepen met leerlingen van scholen uit de omgeving op bezoek.
's Morgens kwam De Meeander (locatie Heelweg) op bezoek en
's middags de Knienenbult uit Westendorp.
Voor de leerlingen was lesmateriaal aanwezig om aan de hand van het bezoek vragen over het monument te beantwoorden.

.