Monumenten klassendag 2018

12-09-2018 22:29

In het kader van Monumenten Klassendag 2018 bezochten drie groepen de Maalderij De Nieuwe Molen. De eerste twee groepen van de openbare basisschool De Wegwijzer uit Sinderen op vrijdag 7 september en de derde groep van de basisschool de Meeander uit Heelweg op vrijdag 28 september.

Op 7 september kwam de eerste groep 's morgens op de fiets vanuit school naar de motormaalderij, waar ze werden opgewacht en welkom geheten door molenaar Hans. Enkele leerlingen vroegen zich af of ze wel bij een “molen” waren terecht gekomen. Dat was een goede aanleiding om te beginnen met een stukje historie aan de hand van de fotocollage binnen in de maalderij. Al gauw werd duidelijk dat de voorganger van De Nieuwe Molen wel degelijk wieken had. Hierna werden de kinderen uitgenodigd om de huidige “wieken” oftewel krachtbron van de maalderij op te zoeken. De Thomassen diesel was snel gevonden en er moest meteen gewerkt worden met het smeren van de talloze smeerpunten die zo’n oude machine rijk is. Het starten van de machine vonden ze prachtig, waarna een rondgang door de maalderij volgde langs de weg die het graan volgt, van binnenkomst als korrel tot meel aan het eind. Een uur les over het molenaarsvak is kort, maar toch staken de leerlingen er veel van op. 's Middags kwam de tweede wat oudere groep en opvallend was dat hier de mobieltjes een nadrukkelijke functie hadden: met beelden moest het molenaarsbedrijf inzichtelijk worden gemaakt. Er is heel wat gefotografeerd!

De derde groep op 28 september had ook weer alle aandacht voor het molenaarsvak. Onder toezicht van de molenaar trokken enkele leerlingen aan de hefboom waarmee de aandrijving van de maalsteen in werking wordt gezet. Hierna konden de leerlingen in groepjes de maalstoel beklimmen om van nabij het maalproces te zien. De les werd afgesloten met een opdrachtenlijst van de school rondom de maalderij.