Monumenten Klassendag 2014

16-09-2014 14:41

In het kader van Monumenten Klassendag is Maalderij De Nieuwe Molen bezocht door een groep van 15 kinderen en 4 juffen van de openbare basisschool De Wegwijzer uit Sinderen. Ze kwamen ’s middags per fiets vanuit school naar de motormaalderij, waar ze door ons werden opgewacht en welkom geheten. De toon van de excursie werd meteen al gezet doordat een aantal leerlingen zich afvroegen of ze wel bij een “molen” waren terecht gekomen. Waar zijn dan de wieken? Dat gaf ons mooi aanleiding direct maar van wal te steken met een stukje historie aan de hand van de fotocollage binnen in de maalderij. Al gauw werd de leerlingen duidelijk dat de voorganger van De Nieuwe Molen wel degelijk wieken had. We hebben vervolgens de kinderen uitgenodigd de huidige “wieken” oftewel krachtbron van de maalderij maar eens op te zoeken. De Thomassen diesel was snel gevonden en ze werden meteen aan het werk gezet met het smeren van de talloze smeerpunten die zo’n oude machine rijk is. Ook het helpen met het uiteindelijk starten van de machine vonden ze prachtig.


Toen de Thomassen eenmaal op toeren was en het geluidsniveau dus ook, werd de excursie voortgezet in de (roggebrood)bakkerij. Ook de oven moest uitgebreid van binnen worden bekeken, gelukkig was die niet opgestookt. Op de vraag of ze roggebrood ook lekker vonden kwamen verrassend veel positieve reacties.

 

Daarna was de maalderij zelf aan de beurt. Hier kon worden geholpen met het kruien van zakken met graan, leegstorten in het kaar, het in bedrijf stellen van de molenstenen en tenslotte natuurlijk het malen zelf. De handen werden flink uit de mouwen gestoken en binnen de kortste keren was de eerste zak tarwemeel al klaar om afgewogen te worden.


Nu het hele complex bekeken was kon worden begonnen aan de opdracht met de monumentenwijzer. Hierop stonden tal van vragen met betrekking tot het monument. Ook hieraan werd door iedereen enthousiast gewerkt en waren om 3 uur de vragen allemaal beantwoord.


De terugreis per fiets kon op tijd weer beginnen zodat de leerlingen ook op tijd weer door de ouders op school konden worden afgehaald. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde klassen monumentendag 2014. Op naar volgend jaar.
.