Molendag 11 mei 2024

16-05-2024 17:50

Op Nationale Molendag zaterdag 11 mei 2024 was de Nieuwe Molen open en in bedrijf.
Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Op deze plek, de Keurhorsterheide, wordt vanaf 1652 graan gemalen. In 1926 is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij, aangedreven door een dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact en wordt er op speciale dagen, zoals Molendag, graan gemalen voor veevoer.

De bakkerij met oven uit 1910, is in de eerste maanden van dit jaar op vakkundige wijze  gerestaureerd door het bakteam van bakkerij De Heelewegge (uit Heelweg), met behoud van het historische karakter. In de gerestaureerde oven, gestookt met takkenbossen, kan weer gebakken worden!

Op zaterdagochtend vond de feestelijke heropening plaats door de wethouder Cultuur van de Oude IJsselstreek, samen met de voorzitter van Stichting Maalderij De Nieuwe Molen. 

 

 

 

 

 

's Middags was de bakkerij open voor publiek. Mede dankzij het zonnige weer, kwamen velen langs om een kijkje te nemen én natuurlijk te proeven van het lekkers dat door het bakteam werd gebakken.

Intussen liet de Thomassen dieselmotor uit 1930 de maalstenen in de maalderij draaien. Aan het eind van de dag was al het graan gemalen. Ook voor het gebeuren in de maalderij was er veel belangstelling.
We kunnen terugkijken op een feestelijke en geslaagde Molendag!