Nationale Molen- en gemalendag 2022

16-05-2022 15:13

Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen was op 14 mei 2022 van 10:00 tot 16:00 uur open en in bedrijf tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld. Het weer werkte dit jaar schitterend mee: het was een stralende voorjaarsdag.

Dit jaar was het een extra bijzondere dag, omdat de maalderij ook het decor vormde voor de 'toneelvoorstellingen op de fiets', georganiseerd door de stichting Kerk- en Fietspaden Sinderen, samen met de toneelgroep Spot. Met een optreden 's morgens en 's middags was de aanloop naar de maalderij extra levendig. De toneelgroep treedt op 5 dagen in mei tweemaal daags op met een voorstelling die zich per akte afspeelt op een andere locaties: het publiek fietst van de ene naar de andere locatie. Gezond actief in de buitenlucht!  

 

 

 

 

 

Na afloop van de voorstelling werd de maalderij weer in werking gezet en konden de toneelliefhebbers het decor van binnen bekijken, wat een voorstelling 'terug in de tijd' op zich is.

Voorheen stond hier op de Keurhorsterheide gedurende 250 jaar een imposante standerdmolen, waarmee graanproducten werden gemalen. Meer dan een eeuw geleden, toen de stoommachines hun intrede deden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was, vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren. Ook Maalderij De Nieuwe Molen is zo ontstaan zoals u bij de Geschiedenis op deze website kunt lezen: begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij. Nog altijd is deze maalderij compleet intact, inclusief de bakkerij waar destijds brood werd gebakken. Jaarlijks kunt u op molendag, monumentendag en op speciale gelegenheden met eigen ogen dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor.