Maalderij op 2e Paasdag open

18-04-2022 19:51

Na twee jaar waarin het evenement niet mogelijk was vanwege de corona, was Tweede Paasdag 18 april 2022 een stralend zonnige dag met als vanouds een groot aantal bezoekers voor de Paasshow van het naastgelegen bedrijf Auto Westerveld, dat dit jaar ook zijn 100-jarig bestaan viert.

De Paasshow is gesitueerd rondom de historische maalderij, die van oudsher nauwe banden heeft met de agrarische sector in de omgeving. De maalderij vormt een passend decor voor de uitgebreide show van agrarische voertuigen met demonstraties met machines voor de landbouw, groenonderhoud en grondverzet. Voorts waren er kleine huisdieren, men kon agrarische producten zien en proeven, en de kleinste bezoekers konden zich met een spel vermaken. 

 

Temidden van al deze moderne landbouwtechniek klinkt dan een karakteristiek puffend geluid vanuit de maalderij. Daar wordt graan gemalen en is het hele maalproces goed te volgen. En het zien en horen van de oude (bouwjaar 1930) eencilinder Thomassen dieselmotor met het grote vliegwiel verraste menig bezoeker van de Paasshow.
Wie geen gelegenheid had om de Paasshow te bezoeken, kan de maalderij enkele weken later bezoeken tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 14 mei en zien hoe tot ver in de vorige eeuw hier het graan werd gemalen en brood gebakken.