Maalderij open op Nationale Molendag 2023

15-05-2023 15:04

Fier wapperen de vlaggen van de Achterhoek en de Nationale Molendag ten teken dat het Rijksmonument Maalderij De Nieuwe Molen deelneemt aan de Nationale Molendag op zaterdag 13 mei.
Jaarlijks staat ons land op deze dag in het teken van de molenwereld, dit jaar voor de 50-ste keer. Op deze plek, de Keurhorsterheide, wordt vanaf 1652 graan gemalen.
Voorheen stond hier gedurende 250 jaar een imposante standerdmolen. Meer dan een eeuw geleden, zijn de oude wind- en watermolens op plaatsen waar meer capaciteit nodig was, vervangen door aandrijvingen met stoommachines en weer later door dieselmotoren.

Ook Maalderij De Nieuwe Molen is zo ontstaan zoals bij de Geschiedenis op deze website is beschreven: begin vorige eeuw is de oude standerdmolen vervangen door een voor die tijd moderne maalderij. Nog altijd is deze maalderij compleet intact, inclusief de bakkerij waar destijds roggebrood werd gebakken.

Jaarlijks kunt u op Molendag, Monumentendag en tijdens speciale gelegenheden dit historisch rijksmonument in werking zien, alles aangedreven door de oude eencilinder Thomassen dieselmotor.