Monumentendag 2017

02-09-2017 11:43

Op Monumentendag zaterdag 9 september was de Maalderij De Nieuwe Molen te Sinderen van 10:00 tot 16:00 uur in bedrijf. Het weer viel alleszins mee, ondanks slechte verwachtingen was het meestentijds droog en zelfs zonnig. De hele dag door druppelden bezoekers binnen. Het fraaie artikel in de Gelderse Post over de opknapbeurt van het terrein van de maalderij zal zeker bijgedragen hebben aan het bezoek. Er zijn zakken tarwe geschoond en vervolgens vermalen. De bezoekers zagen de oude Thomassen dieselmotor en de maalinrichting volop in bedrijf.

Aan het einde van de middag zijn de sponsoren ontvangen, om hen te bedanken voor het gezamenlijk opknappen van het terrein. Onder het genot van een hapje en o.a. het heel toepasselijke "Maallust" bier was het een geslaagde bijeenkomst.

 

Voor wie de maalderij nog niet kent, volgt hier nog een korte beschrijving en wij nodigen u uit om zeker een keer een bezoek te brengen.

In de maalderij zijn tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw velerlei soorten graan gemalen tussen de molenstenen in de originele houten steenkuip op de maalstoel. De oude ééncilinder Thomassen dieselmotor uit begin vorige eeuw drijft de molenstenen aan via de leren drijfriem en grote houten tandwielen.

Voor bezoekers is het verrassend om deze historische maalderij in bedrijf te zien. Alle werktuigen in de maalderij worden met zichtbare techniek van een stelsel van leren drijfriemen en houten riemschijven aangedreven door de dieselmotor.

Op deze plaats, van oudsher de Keurhorsterheide geheten, is vanaf 1652 een maalderij gevestigd. Tot begin vorige eeuw heeft hier een grote standerdmolen gestaan. Begin vorige eeuw is deze vervangen door een voor destijds moderne maalderij, aangedreven door de dieselmotor. Nog altijd is deze maalderij compleet intact. Van de oorspronkelijke windmolen hangen foto's in de maalderij en tonen voor de bezoekers de lange geschiedenis van de maalderij.