40 jaar in opleiding voor vrijwillig molenaar

30-06-2022 15:19

In het blad van de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen, 2e kwartaal 2022, verscheen onderstaand artikel, waarin Hans Vink en Henk Greevers in het zonnetje zijn gezet. Hans Vink is ook "onze" vaste molenaar op Maalderij De Nieuwe Molen, waar hij zijn kennis van het molenaarsvak uitoefent in de historische dieselmaalderij. 

 

Al dik 40 jaar in opleiding voor vrijwillig molenaar

Al meer dan 40 jaar zijn Henk Grevers en Hans Vink in opleiding om vrijwillig molenaar te worden. De twee vrijwilligers van molen "De Engel" in Varsseveld zijn jaren geleden klaargestoomd om hun examen voor vrijwillig molenaar af te leggen, maar door omstandigheden kwam het daar nooit van.

Desondanks zijn ze van onschatbare waarde voor het draaien en instant houden van de molen en dat lieten collega's en buurt op zaterdag 26 maart merken. Tot hun verrassing was voor de vaste draaidag de molen feestelijk versierd met vlaggetjes en grote rolbanners waarop hun verdiensten waren vermeld. De vice voorzitter van de landelijke vereniging "De Hollandsche Molen" Janny Zwerver was naar Varsseveld gekomen om de molenaars "in opleiding" Henk en Hans een fraaie oorkonde te overhandigen als waardering voor hun jarenlange inzet. Ze kregen bloemen en andere geschenken van de buren, de gemeente "Oude IJsselstreek" en namens de afdeling Gelderland van "het Gilde voor Vrijwillig Molenaars" overhandigde bestuurslid Jos Betting beide mannen een jubileumspeld.

Helaas zat er voor de twee geen diploma in, legde vice voorzitter Zwerver uit. Ondanks de ruim 40 jaar (Hans Vink) en 45 jaar (Henk Grevers) praktijkervaring van beide molenaars houdt de vereniging strak vast aan de regels, die onder meer over veiligheid in en om de molen en het weer gaan. "Vrijwilligers die het zo lang volhouden zoals jullie zijn de kracht van de vereniging", complimenteerde Zwerver beide mannen.

Beide veteranen zijn echter niet meer uit op het behalen van het molenaarsexamen, dit laten zij liever over aan de jongere garde. Bij Grevers (75) veranderde de thuis- en werksituatie door een sterfgeval. "Ik nam toen het veevoederbedrijf over, en was er geen tijd meer voor het molenaarsexamen", aldus Grevers. Het is ook niet nodig want het is hier op "De Engel" goed georganiseerd. Voor mij was het elke zaterdag pure ontspanning om naar de molen te gaan.

Vink (58) had al met succes het proefexamen gedaan. "Maar toen werd onze dochter geboren en daarna is het er niet meer van gekomen. Ook omdat mijn interesse vooral bij het malen lag". Vink is nu docent maalderijtechnieken op een middelbare landbouwschool en onderwijst studenten uit alle delen van de wereld hierin.